Η ΟΡΘΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΗΜΕΡΑ

Γιώργος – Ιαλυσσός Λαθύρης

ΣΑΒ 10 ΦΕΒ 2018 ΚΑΙ ΩΡΑ 19:00 Ομιλητής Γιώργος – Ιαλυσσός Λαθύρης, νομικός, φιλόλογος και συγγραφεύς.

ΘΕΜΑ: Η ΟΡΘΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΗΜΕΡΑ

Η Δόμηση της Κυψέλης του Ελληνικού Λόγου. Αρμονική Ανάπτυξη των 6 Δυνάμεων (Αρετών) του Ελληνικού Λόγου και ταυτόχρονη αντιμετώπιση των αντίστοιχων αδυναμιών (κακιών).

Παρουσίαση

Ο Γραμματικός και Λεξικογράφος Αμμώνιος έζησε, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τον 1ο αιώνα στην Αλεξάνδρεια, τον τόπο συγκεντρώσεως όλων των Ελλήνων σοφών εκείνη την ιστορική περίοδο. Τα μόνα σωζόμενα έργα του Αμμωνίου είναι το Περί Ομοίων και Διαφόρων Λέξεων και το Περί Ακυρολογίας. Πρόκειται για έργα με κοινή θεματολογία: την γνώση των λεπτών εννοιών της Ελληνικής Γλώσσας και την ορθή – έγκυρη χρήση των λέξεών της.
Το όλο έργο του Αμμωνίου σώζεται σε διάφορους χειρόγραφους κώδικες που περιλαμβάνουν αποσπασματικά τα ανωτέρω συγγράμματα και φυλάσσονται σε βιβλιοθήκες της Ευρώπης. Η πρώτη έντυπη έκδοσις έγινε στην Βενετία το 1497 και η τελευταία το 1822 στην Λειψία.
Η παρούσα έκδοσις είναι η πρώτη που γίνεται στην Ελλάδα, με εξαρχής στοιχειοθεσία, λεξικογραφική σελιδοποίησι, εισαγωγή, πλήρη κατάλογο των αρχαίων συγγραφέων και των αναφερόμενων έργων τους, και αναλυτικό ευρετήριο όλων των λημμάτων. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)

Πηγή: https://www.politeianet.gr/books/9789608759923-ammonios-iliodromio-lexikon-omoion-kai-diaforon-lexeon-89264

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *